Back to the Future og framtidsspådommer

Har du ikke Back to the Future (en eller flere av de tre filmene) på topp 10-lista di, må det være noe avsindig galt med deg. Det er filmkunst på sitt aller beste. Har du ikke sett filmene, pell deg av gårde og kjøp nuh.

OK, nok om det.

Flere har begynt å se fram mot oktober 2015, som er destinasjonen for den ene tidsreisen i Back to the Future 2. Bl.a. finnes det mange nettsteder som går gjennom hvilke av fremtidsspådommene de kom med som har gått i oppfyllelse. Filmen ble laget på slutten av 80-tallet, og hadde med mye rart.

Her er mine forslag til hva som gikk VIRKELIG galt:

 • "The justice system works swiftly in the future now that they have abolished all lawyers" sier Doc Brown, etter at en kriminell var dømt til 15 års fengsel før det var gått 2 timer siden arrestasjonen. Jeg tipper dog at at dette var humor fra manusforfatterne heller enn en reell tro på at en automatisering av rettssystemet kommer før 2015.
 • Flybiler. Skyway. Flyvende gå-tur-med-hunden-roboter. Hoverboard. Dårlig med det, gitt. Samme hva Frithjof Arngren har sagt, står vi her fortsatt uten flybilene våre.
 • Personlig faks. Ikke bare på kjøkkenet og i stua, men også inne i et kott var det en veggmontert faks som skrev ut "You're fired!" med ELENDIG utskriftskvalitet. Det var imponerende nok at det kom ut på flere maskiner samtidig, men mange av oss skjønte at faks ikke var framtidens kommunikasjonsmedium allerede i 1989. Se herligheten her. Hvis du skal se hele filmen igjen, legg også merke til at familien McFly har "hustelefon". Ikke hvert sitt nummer, men ett felles. Imponerende retro!
Som en kuriositet vil jeg nevne at flere av de som lister opp spådommene tar med det at Laserdisc kasseres i stor stil som "oppfylt". Joda, vi bruker ikke Laserdisc lengre, men vi venter vel ikke til oktober 2015 med å kaste dem? I bakgrunnen der de lander i 2015 kan man nemlig se flere paller med Laserdisc som er på veg til søppelplassen.

Skal vi være riktig så pedantiske bør vi vel kanskje også stille spørsmål ved hvorfor alle diskene var tatt ut av etuiene sine? Eller skal vi gå ut fra at de ble kildesortert? Nei, de har jo kald fusjon i framtida, så det er kanskje ikke vits i å kildesortere?


Vel vel, over til min liste over ting som er i overkant intelligent forutsett av manusforfatterne bak BTTF2:
 • Nyhetsdroner. Når Griff Tannens gjeng kræsjer i rådhuset i 2015, blir de avfotografert av et flyvende kamera. Dette stemmer skremmende bra. Jeg vil gå ut fra at dette vil være mainstream innen nyhetsformidling (trass streng regulering) om kort tid, selv om oppdriften skapes av rotorer, ikke av antigravitasjonsmekanismer.
 • Google Glass. Eller i alle fall tilsvarende. Doc Brown har på seg briller som bl.a. viser bilens "rear display", altså et kamera som filmer bakover. Underforstått er det annen info også som kommer opp i disse brillene. Også skremmende godt gjettet. Google Glass har blitt så upopulært at folk på enkelte steder blir nektet å ha dem på seg, men det å bruke det som hjelpemiddel når man kjører (fly)bil er unektelig en god tanke.
 • Stemmestyrt 70-toms flatskjerm-TV. Dette er på plass i dag, og vil følgelig være på plass i 2015, og da kanskje stemmestyring er såpass bra at det blir dagligdags å ha det? Det er i alle fall mulig. Men å forutse dette i 1988-89 er fortsatt en prestasjon. Spesielt når de forutså at TV-en kom til å være lett, stor (60-80 tommer), widescreen, brukt til videotelefoni, med mulighet for å se mange kanaler samtidig. OG hotwired til husets faksnettverk!
Andre ting de har i 2015 som man kan fryde seg over er:
 • 1980-talls retrokafe med robotstyrte CRT-TV-er.
 • Doble slips og vrengte bukselommer i motebildet.
 • Holografisk 3D-grafikk
 • Støvavvisende papir
 • Fingeravtrykk som betalingsmiddel og husnøkkel
 • Tankestyrte dataspill
 • Brusflasker som ser ut som drikkeglass med lokk ("Pepsi Perfect")
 • Selvtørkende og selvjusterende klær, selvknytende sko
Velkommen til fremtiden. Jeg har bodd her i 7 år.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Yang Tse Lyse og jungelskattens forbannelse

Three little fishies

Hvordan skrive apostrof?