Nettleseren Opera har mistet sjela

Jeg har brukt nettleseren Opera veldig lenge, kanskje over 10 år. Jeg har aldri skjønt hvorfor noen er fornøyd med Internet Explorer, men jeg har heller aldri sett poenget i verken Firefox eller Chrome. Jeg har testet alle disse nettleserne grundig, men jeg lander alltid på å fortsette med Opera.

I går ble en helt ny versjon av Opera lansert. Forrige versjon var Opera 12, den siste har de kalt Opera 15. Umiddelbart ga den et utrolig bra inntrykk, den var ekstremt kjapp, fint designet og hadde flere nye funksjoner.

Men så funket ikke bokmerkene. Ikke funket synkroniseringa heller, og etter hvert har jeg oppdaget at de fleste tastatursnarvegene er borte også. Innstillinger? Det er nesten ikke noen igjen. Oppsummert for OS X:

 • I Opera 12 kunne man trykke CMD-Z for å gjenåpne nylig lukkede faner. I Opera 15 er dette endret til SHIFT-CMD-T. Ooh, så nyskapende.
 • I Opera 12 kunne man se en liste over lukkede faner. Ikke i Opera 15.
 • Operas "Speed Dial"-system er genialt. Men i Opera 12 kunne jeg trykke CMD-1 – CMD-9 for direkte aksess til de 9 første speed dials. Ikke mulig i Opera 15.
 • I Opera 12, hvis man åpnet linker i ny fane, ble de nye fanene lagt "underst"/lengst til høyre. Nå legger de seg LIFO til høyre for aktiv fane. Ikke mulig å stille inn dette i Opera 15.
 • I Opera 12 kunne man skifte fane på 2 måter. CTRL-TAB viste en liste over alle faner, mens med CMD-ALT-piltaster kunne man bla mellom fanene til venstre og høyre. Nå er det kun CTRL-TAB igjen, mens funksjonaliteten er den samme som CMD-ALT-piltaster.. Levelig, men igjen – hvorfor kan man ikke velge sine egne hurtigtaster når det er så mange endringer?
 • Før kunne man navigere på en webside uten å bruke mus, ved å bruke SHIFT pluss piltaster. HELT BORTE i Opera 15.
 • Statuslinja er borte. Og ikke mulig å skru på igjen! Den er jo nyttig av og til, selv om jeg ofte slår den av.
 • Opera Link er genialt. Der kan man synkronisere innstillinger, bokmerker, passord og diverse. Men OOPS, denne funksjonen er ikke FERDIG i Opera 15. Er det Opera 15 Beta som er lagt ut?
 • Og ang. passordhusk – før kunne man logge på et nettsted ved å bruke CTRL-ENTER. Not anymore.
 • Som om ikke det var nok, står det "vinfu" i stedet for "vindu" i en meny. Det gjør veldig lite, men gir et inntrykk av hastverksarbeid.
 • Det aller verste med Opera 15 er nok at den ved oppstart gjenåpner den forrige siden du var på. Denne funksjonener så elendig at den til og med lastet ned Opera 15 en gang til første gang jeg startet det opp, fordi det var det siste jeg gjorde i Opera 12. Igjen, i Opera 12 kunne man VELGE hva som skulle skje ved oppstart. Dette er nesten en parodi!
 • Og til slutt vil jeg berømme Opera for å ha fjernet mitt innlegg på Facebook-sida deres fra å vises i tidslinja der. Det er jo lurt. Tisselurt. Her er det:  https://www.facebook.com/Opera/posts/10151779957439973
Nå går jeg tilbake til Opera 12, så blir det vel Safari når nye OS X kommer. Hvis ikke noe drastisk skjer. Ikke verst at Opera har greid å få meg til å gjenåpne bloggen min etter 3 års stillhet.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Yang Tse Lyse og jungelskattens forbannelse

Three little fishies

Hvordan skrive apostrof?